scootmobiel aanvragen

Een scootmobiel aanvragen gaat via de gemeente. Dit is geregeld in de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO zorgt ervoor dat een inwoner zo veel mogelijk zelfstandig (i) in een huis kan wonen, (ii) met de bus of taxi naar familie, vrienden en kennissen kan gaan en (iii) boodschappen in de buurt kan doen. Met name bij het vervoer komt dus de aanvraag voor een scootmobiel.

Een scootmobiel aanvragen doet u bij het zorgloket van de gemeente waar u inwoner van bent. Per gemeente gelden andere eisen voor de aanvraag van een scootmobiel en de gemeente bepaalt zelf hoe de WMO en daarmee de aanvraag voor een scootmobiel wordt uitgevoerd. Maar ze moet wel naar u als inwoner luisteren.

Voor het aanvragen van een scootmobiel zijn er twee mogelijkheden: via zorg in natura of via persoonsgebonden budget (PGB). In het kort geeft het PGB u meer vrijheid. U kunt zelf een scootmobiel uitzoeken en scootmobiel kopen bij een leverancier die bij u past. Maar u krijgt ook meer verantwoordelijkheid. U moet verantwoording afleggen over de uitgaven van de scootmobiel.